The Eye

A Digital Waterfall and a Flock of Flying Birds Revive the Lobby of a Denver Skyscraper

20160524_Wells_Fargo_Post_Install_PR_Finals_0004_HiRes

Caleb Tkach/AIAP

My fourth-grade teacher showed us a futuristic movie in which people were no longer able to go outside. As a consolation, giant movie screens acted as windows on the inaccessible world, allowing you to change seasons and vistas with the click of a remote, summoning fall foliage, crashing waves, fields of flowers, or mountains covered in pristine snow. Maybe that’s why I am both delighted and spooked every time I encounter a project that brings a virtual representation of the outside indoors—like the wall of hyper-realistic clouds at the Amsterdam airport; an interactive installation of cherry blossoms blooming in a historic building in downtown Washington; or the eight-story digital waterfall, 86-foot-tall trees, and flock of flying birds that have given the lobby of Denver’s third tallest skyscraper a new lease on life.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
20160524_Wells_Fargo_Post_Install_PR_Finals_0006_HiRes

Caleb Tkach/AIAP

ESI Design transformed the glass atrium lobby of the Wells Fargo Center, designed by legendary architect Philip Johnson in 1983. By installing five 86-foot-tall floor-to-ceiling LED columns that are six times the resolution of normal HD, it was able to create a dynamic display of the area’s natural wonders in the formerly somber lobby.

Advertisement
20160524_Wells_Fargo_Post_Install_PR_Finals_0005_HiRes

Caleb Tkach/AIAP

20160524_Wells_Fargo_Post_Install_PR_Finals_0001_HiRes

Caleb Tkach/AIAP

Advertisement
20160524_Wells_Fargo_Post_Install_PR_Finals_0002_HiRes

Caleb Tkach/AIAP

Advertisement

The flock of 3,600 flying birds are animated in real time thanks to an algorithm ensuring that their flight pattern never repeats. The 3-D cascading waterfall changes speed and volume according to the wind outside. Trees change with the time or day and the season, turning color in the autumn and losing leaves in winter. A library of local, user-generated Instagram photos creates a mosaic of Colorado mountains. The installation is visible from outside the building.

Advertisement

“The space demanded a design that was epic in scale, but we didn’t want an enormous rectangular screen that would have felt like typical digital signage,” ESI Design senior immersive designer Ed Purver said in a press release. “So we split the screen into five separate columns of LED to accentuate the impressive verticality of the atrium. Viewed together, they create one canvas.”

Watch the video below to get the full interactive effect:

Advertisement